ROLLBOCKGRUBE
HET VOORBEELD

Aan het einde van de 19e eeuw maakte spoorlijnen hun opmars. Waar een normale spoorlijn niet kon worden aangelegd, werd er vaak een smalspoorlijn aangelegd. Om goederen bij de eindklant te brengen betekende het vaak dat goederen overgeladen moesten worden van normaalspoor op smalspoor en andersom. Om dit tijdrovende overladen te sparen, werden normaalsporige wagons vaak op zogenaamde "Rollbocken" gezet. Het "opbocken" van normaalspoorwagens gebeurde op een zogenaamde "Rollbockgrube". Op zo'n grube werden Rollbocken onder de assen van de normaalspoorwagens gemonteerd. Eenmaal vastgezet, werden de wagons uit de grube gereden en konden zo over het smallere spoor naar de klant.

Rollbockgrubes kwam men dan ook op heel veel smalspoorlijnen tegen. Zo ook aan het einde van de 19e eeuw op de Nordhausen Wernigeroder Eisenbahn (NWE) in de Harz in Duitsland. Omdat de lijn door bergachtig gebied liep, is de lijn als smalspoorlijn aangelegd. Om het overladen van goederen te voorkomen, werden er twee Rollbockgrubes aangelegd. En in Wernigerode en n in Nordhausen. De spoorlijn is inmiddels in handen van de Harzer Schmalspurbahnen (HSB). De Rollbockgrube in Wernigerode werd in 2004 gesloopt. De Rollbockgrube uit 1897 in Nordhausen bestaat nog steeds, maar wordt niet meer gebruikt.

1998 werd er door de HSB een nieuwe Rollbockgrube in gebruik genomen in Nordhausen. Deze is nog steeds in dienst.

HET MODEL

Met deze Rollbockgrube kunt u het op- en afbocken van normaalspoor goederenwagons geheel automatisch nabootsen. De Rollbockgrube is 60 cm lang. Het spoorstaafprofiel en de hoogte zijn gelijk aan die van de rails van b.v. Train Line 45 en LGB en kunnen 1 op 1 met deze rails worden gekoppeld. De grube biedt plaats voor vier Rollbocken (zoals bv. Art.Nr. 0005-0101). De Rollbockgrube is voorzien van alle nodige techniek om het op- en afbocken van normaalspoorwagons (zoals bv. Art.Nr. 0006-0001) volledig automatisch te laten verlopen. De Rollbockgrube is verlengbaar in stukken van 30 cm mbv Art.Nr. 0005-0002

Handleiding:

Art. Nr.: 0005-0001
Prijs: 189,00 incl. btw
Levertijd: Op voorraad
Levering: Exclusief verzendkosten
(Verzendkosten Nederland 9,95)


Foto 1: De Rollbockgrube wordt geleverd onder art.nr. 0005-0001.


Foto 2: De Rollbockgrube is volledig functioneel.
Het op- en afbocken gaat geheel automatisch.


Foto 3: De Grube biedt plaats aan vier Rollbocken. Als u meer
plaatst wenst, kunt u de grube verlengen met Art. Nr. 0005-0002.


Foto 4: Alle techniek voor het automatisch op- en afbocken
is in de Rollbockgrube aanwezig.


Foto 5: De Rollbockgrube in Nordhausen uit 1897. Nog wel
aanwezig, maar niet meer in gebruik.


Foto 6: De moderne Rollbockgrube in Nordhausen die in
1998 door de HSB ingebruik genomen werd.


Foto 7: De Rollbockgrube in Wernigerode
kort voordat deze werd gesloopt.
Nu staat op deze plek een grote wagonloods.